dilluns, 22 de maig del 2017

CONGOST DE MONT-REBEI, un lloc per caminar-lo

De la Masieta a les passeres de Montfalcó


La Masieta, son les restes d’un antic mas, que ara restaurades s’han convertit en centre d’acollida i punt de informació del visitant. Aquest lloc també compte amb una agrobotiga, un bar i una zona d’aparcament, però sense massa capacitat, pel que és convenient fer una reserva prèvia si no es vol haver de deixar el cotxe lluny del començament de la ruta.
Aquests és un dels llocs de partida més propers per fer la ruta a peu per bell mig del congost.
El recorregut es fa per un camí excavat a la roca a força de dinamita, que té entre un i dos metres d’amplada durant tot el seu trajecte. Ressegueix el congost a una alçada considerable sobre el riu, que varia entre els 50 i 60 metres de caiguda totalment vertical.
El recorregut no té cap dificultat, però si s’ha d’anar molt amb compte si és té vertigen, és camina amb mainada o amb gent gran, ja que no disposa de baranes ni cap protecció al buit.
Aquesta ruta permet contemplar unes vistes impressionants del congost i del curs del riu Noguera Ribagorçana just a la frontera entre Catalunya i Aragó. En el lloc més estret la separació entre les parets del congost és de només 20 metres.
La distància entre el pont penjant del barranc de Sant Jaume en el començament del congost, fins el pont penjant i les passeres de Montfalcó, és de uns cinc quilòmetres. El recorregut d’anada i tornada és pot fer en poc més de tres hores caminant seguit.
Les passeres de Montfalcó donen un plus afegit al recorregut, ja que permeten experimentar la sensació de baixar per una de les parets verticals del congost a la part aragonesa com si realment l’escalessis.
La sensació d’estar al buit és molt real i impactant, i la instal·lació està ben equipada i és força segura.
Aquesta instal·lació feta al 2013 però, va causar molta polèmica entre la comunitat d’escaladors i experts, que no estant massa d’acord que s’hagin instal·lat aquestes passeres, ja que pensen que no té cap mèrit pujar la paret per un camí totalment equipat que no necessita cap tipus d’estri d’escalada, i a que a més, te un impacte visual molt negatiu en el paisatge.
Jo personalment penso que és un gran encert i que les passeres queden prou ben integrades a l’entorn i és tota una experiència per els que mai em fet escalada.

©Lluís Serrat/2017