dimarts, 19 de febrer del 2019

TRIST ANIVERSARI

El passat dia 15 de febrer es complien 80 anys de l’afusellament del periodista, escriptor, historiador i polític Carles Rahola i Llorens.
Ahir, dintre dels actes de la setmana dels premis Rahola de comunicació, els historiadors Joaquim Nadal i Xavier Carmaniu  van repassar la vida i la trajectòria professional i política de  l’insigne personatge.

Carles Rahola fou l’únic escriptor català afusellat pel règim franquista arran de les seves publicacions, les tropes invasores havien entrat a Girona feia només 11 dies.
En un moment en  l’inici de la taula rodona, algú es va preguntar si un afusellament era o no un assassinat, en el cas de Carles Rahola sembla que no hi ha pas espai per el dubte.

Rahola va ser assassinat per tres articles publicats a l’Autonomista, un diari de caire catalanista i republicà dirigit i editat per la família.
 Curiosament ell mai va militar en cap partit polític malgrat haver estat delegat de la Generalitat a Girona. 
Però si que va ser un home de fermes conviccions federalistes i catalanistes, així com un grandíssim intel·lectual i una bona persona (com bé explicaren Carmaniu i Nadal) una de les seves màximes: La llibertat l’hem de aconseguir dia a dia.

Carmaniu va fer un cert paral·lelisme entre els fets a Catalunya durant la dictadura de Primo de Rivera, l’assassinat de Rahola i la situació política actual al principat, Rahola va ser acusat de: Encoratjar a les masses per tal de allargar la resistència, sedició i rebeliò, Tot això basant-se en tres artícles publicats al diari familiar L’Autonomista que eren: Contra l’invasor, Refugis i jardins, i Heroisme.................Si més no fa reflexionar.
Més a