dijous, 4 de juliol del 2019

VISA pour l'image



 Un festival de fotoperiodisme.


Ahir es va presentar a la Casa de Cultura de Girona la 31 ena. edició del festival internacional de fotoperiodisme VISA pour l’image Perpinyà 2019.



Ja fa 4 anys que la mostra es presenta a Girona. Aquest any s’ha inaugurat amb 
l’exposició del fotoperiodista independentFerhat Bouda. Bouda és un professional amb molts reconeixements internacionals que ha treballat a Mongòlia, Líbia, Marroc o Austràlia i que viu entre França i Alemanya. Bouda presenta l’exposició Al seu voltant,  treball sobre la Vila de Perpinyà, els seus voltants i la seva gent. Una acurada visió en blanc i negre de la ciutat veïna. 
Ferhat Bouda va fer aquest treball conjuntament amb els alumnes de diferents escoles de primària i secundària de la vila que també s’exposen en el mateix espai, aquestes en color.

Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà ha ressaltat la 
importància de que hi hagi aquesta inauguració prèvia a Girona del Festival, perquè això contribueix a suprimir la frontera entre Catalunya i la Catalunya Nord.
El festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’image, restarà obert des del dia 31 d’agost al dia 15 de desembre.
S'hi podran contemplar més de 20 exposicions dels millors treballs de professionals del tot món. A més hi ha nombroses conferències, projeccions, presentacions de portfolis etc.



Entre els Fotoperiodistes més relllevants hi trobareu: Patrick Chauvel, “La guerra és así” veterà amb 70 anys a les espatlles i 50 de professió que ha estat a totes les guerres del món. A Alain Keller, “Dietari d’un fotògraf” treball en blanc i negre extret dels seus arxius durant més de 20 anys de professió, de 1968 a 1989. O l’excel·lent treball de Brent Stirton (W.P.P.  2003/2014), sobre la caça furtiva a l'Àfrica.



Jean-François Leroy en la seva ja habitual Editorial, enguany parla sobre la llibertat de premsa i sobre la llista de països que no la respecten o que hi atempten directament com Mèxic, Venezuela, Egipte, Líbia, Algèria, Corea del Nord, Xina, Russia, Malta, Irlanda del Nord. diu Leroy que: la Llista podria ser més axhaustiva, però no ho és. posat a repartir estopa repartim-la de veritat. Ni una paraula sobre Marroc i els seu veto informatiu sobre el Sahara occidental i la constant agressió a periodistes amb judicis farsa i expulsions. Tampoc no hi ha cap esment el cas Jamal Khashoggi ni sobre la responsabilitat d’Arabia Saudi en els fets. Però com a periodista crec que mereixia, no un recordatori, sinó tota l’editorial el fundador de Wikileaks, Julian Assange ara que està a punt de ser extraditat als Estats Units i pot ser condemnat a la pena de mort. No contribuïm nosaltres mateixos a matar al misatger.