D'UN TEMPS D'UN PAÍS

ANTONOV An-225 MRIYA 


El desembre de 2005 l’Antonov An-225 Mriya travessaca els cels del Alt Empordà.
L’ An-225 Mriya era l’avió més gran del món mai construït. Va ser dissenyat i fabricat per la companyia Antonov a Ukraina,  a l’antiga Unió Soviètica. Podia transportar prop de 250 tones en un sol vol i portar-les a 4000 km. de distància i  buit de carrega i ple combustible, arribava als 15000 Km.
Fa uns dies vaig llegir que aquest prodigi tècnic, va ser destruït durant uns combats a l’aeroport de Gostomel, prop de Kiev i he recordat que el vaig retratar mentre feia una altre treball, un dia fred de desembre com avui, damunt de l’Estartit.

___________________________


FORMULA 1, GP 1992

Feia només 9 mesos que s’havia inaugurat a Montmeló  el Circuït de Catalunya i encara quedaven moltes obres per fer quan es donava la sortida del 36ena edició del gran premi de d’Espanya del campionat mundial de Formula 1. Era el 3 de maig de 1992 feia un dia gris i la pista estava mullada.

Aquest era la segona cursa de l’especialitat que es feia al circuït recent inaugurat, la primera s’havia fet 19 dies després de la inauguració el 29 de setembre de 1991. 
Aquella va ser la primera cursa a Catalunya després que es clausurés el circuït de Montjuïc l’any 1975 a causa del greu accident que va patir Rolf Johann Stommelen per una fallada mecànica en del seu monoplaça i que va costar la vida a 4 persones, un comissari de pista, un bomber i dos periodistes. Stommelen va perdre la vida durant una cursa a Riverside EEUU 8 anys després. Al seu cotxe, un Porsche 935 se li va petar l'aleró posterior i això el va fer estavellar-se contra un mur. Curiosament la mateixa avaria que havia patit el seu monoplaça de formula 1 el 1975 al circuït de Montjuïc.

Mansell directe a la victoria.
En l’edició de 1992 el pilot anglès de Williams, Nigel Mansell sortia amb la pista mullada des de la primera posició d’una cursa que va acabar guanyant. Mansell aquell any també es va endur el campionat mundial de l'especialitat.
___________________________________

PERIODISTES EN ACCIÓ 
Verges 90’s


Tensa espera mentre s’acosta la dansa de la mort que puntual com cada Dijous Sant esta a punt d’entrar a La Placeta de Verges. Un acte sempre complicat de cobrir, pel fred, per la gran gentada, i perquè s’havia de mirar de no interferir massa, per no trencar la plasticitat i la mística del espectacle. Aquí sempre acabaves agenollat pagant penitència.
_____________________________

VA PASSAR UN COMETA


 
El Hyakutake damunt del Plà dels Socs, Salt
Acabava març, les nits eren serenes i el cometa Hyakutake es podia observar travessant el cel sense cap aparell era un dels cometes més brillants dels darrers 20 anys, ni el Halley que va passar 10 anys abans va brillar tant.
El Hakutake havia estat descobert només dos mesos abans que volés damunt dels nostres caps i ho va fer a una distància relativament curta del nostre planeta en termes astronòmics, cosa que va aixecar tot tipus d’especulacions sobre possibles col·lisions amb la terra.

Es va calcular que els primers humans que l’haurien vist serien just els que acabaven d’abandonar el paleolític fa 17.000 anys, i ara no tornarà a passar fins almenys d’aquí 100.000 anys més.
___________________________

PERIODISTES EN ACCIÓ

 Amb Rafel Bosch, Tura Soler, Xevi Sureda, Pere Duran.En aquest cas una mica de distensió davant de la presó de Girona era 1993 i era novembre. El jutge Santiago Pinsach i el fiscal en cap Carles Ganzenmüller van entrar al matí al centre penitenciari per prendre declaració a Joan Casals i Maria Àngels Mariño, presumptament implicats en el cas de Maria Àngels Feliu, la farmacèutica d’Olot segrestada. Varem arribar molt d'hora i vam acabar marxant ja ben entrada la nit. 
________________________

Girona, 11 de setembre de 1990.
Podria semblar que hem avançat poc en quasi trenta anys perquè encara ens trobem davant els mateixos reptes i reclamant els mateixos drets: més llibertats, amnistia pels presos polítics, dret a l’autodeterminació, en realitat això no es ben bé cert.
Encara que jo pensi que durant aquests anys hem tingut uns polítics bastant mediocres al front del país, persones i famílies que ara al final han resultat ser uns dirigents amb moltes més ombres que llums, el cert és que tenim una Catalunya més moderna, més pròspera i amb moltes més possibilitats que molts països de la anomenada Unió Europea, tot gràcies a l’esforç i tenacitat d’aquest poble. Ens caldrà però, fer un gran esforç per no repetir els errors del passat i sobre tot, no repetir els horrors, del passat.

________________________Girona 23 d’abril de1990. Una manifestació de suport als presos independentistes catalans organitzada per Catalunya Lliure, va recòrrer els carrers de la ciutat.

En les consignes es demanava llibertat per Marcel·li Canet, per Joan Sanchez detingut feia un any en un mas de Figueres, per Núria Cadenas (fundadora i membre de la direcció de Maulets) a  qui la fiscalia demanava 40 anys de presó. Cadenas va ser acusada de pertànyer a banda armada, cosa que ella va negar sempre, finalment compliria 4 anys de condemna dels 6 que li va acabar imposant el tribunal. Els manifestants portaven retrats dels detinguts i també d’altres militants del MDT i PSAN també empresonats. 

________________________


LA RODAFeia un any que sopa de cabra preparava nou disc. El nou treball el van presentar a les Casernes de Girona davant de més de tres mil persones que ja s’havien aprés les cançons malgrat que feia pocs dies que el disc havia sortit al mercat.Els teloners van ser uns joves Umpah-pah, un dels millors grups sorgits a Girona aleshores. 
El concert va ser enregistrat per TV3 que més tard va emetre en el programa
musical Spuknik.http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/1673937-sopa-de-cabra-estrena-nou-disc-l-any-que-ve-i-fara-el-primer-concert-el-14-de-marc-al-poble-espanyol.html
_______________________

TENDÈNCIES DELS 90's
Un grans magatzems de la ciutat presenten la moda juvenil de la temporada. Lli, seda, texans estil  “Gringo Viejo”, o els estampats caribenys, van fer furor aquell any. Tot inspirat en una ja llunyans anys 70.________________________

INAUGURACIÓ PARC EÒLIC DEL PENÍ, ROSES.


Es van instal·lar 6 generadors a la Muntanya del Pení. Va ser el primer parc eòlic de Catalunya i de l’estat espanyol, no el busqueu, ja no queda res.


El parc va funcionar durant 16 anys, es va desmantellar al 2007, amb el compromís d’engegar nous projectes a l’Empordà: Ventalló, Bellcaire, Portbou, Viladamat o La Jonquera de moment cap dels parcs previstos ha tirat endavant. 

______________________


Jornades del Cercle d’Economia, aleshores “Cículo de Economia”.


 En aquesta època és celebraven a Lloret de Mar, solien assistir-hi, a més dels més prestigiosos economistes, el president de la Generalitat, el ministre de torn i diverses personalitats del món de l’economia i la banca. Això creava una gran expectació mediàtica  i feia que els professionals busquéssim el millor lloc per retratar l’esdeveniment. En la Imatge els fotoperiodistes Dani Duch i Pere Duran.El 1990 va ser un any de revifament de les instal·lacions de l’aeroport Girona Costa Brava ja hi havia dos vols regulars per setmana Girona-París i ara es pensava recuperar el vol Girona-Madrid, que s’havia deixat d’operar feia temps._______________________

L’Abril de 1990 es va inaugurar el vol Girona Paris.


En un moment en que els aeroports del Prat i el de Perpinyà estaven col·lapsats, companyies com Europe Air Service van apostar per l’aeroport Vilobí Costa Brava per enllaçar Catalunya i París.

________________________

Carretera de la vergonya una assignatura pendent.


Batejada així fa quasi 40 anys, el tram de la N 141 de Salt al Pasteral ha tingut sempre un alt índex de sinistralitat. Les darreres actuacions per millorar-ne la seguretat han acabat fa pocs mesos en un petit tram entre Montfullà i Bescanó, el tram  anomenat La Pilastra on hi ha hagut diversos accidents mortals. Però encara falta molta feina per fer segura aquesta via per la que hi passen més de 7000 vehicles diàriament.


Petites actuacions per millorar el ferm als anys 90 quan ja era una reivindicació eixamplar la via

______________________