dijous, 1 d’octubre del 2020

LA PETITA REVOLUCIÓ D’OCTUBRE


Encara no ha passat prou temps perquè la memòria col·lectiva elevi a categoria de mite aquest dia, sobre tot perquè tots els dirigents polítics que van propiciar que els ciutadans d’aquest país podessin exercir el mandat democràtic promès de votar en un referèndum vinculant el seu futur, estan exiliats o presos i ara mateix pendents d’una mesura de gracia que molts rebutgen, ja que creuen que el que s’hauria d’aplicar és una amnistia general i no un indult com pretén el govern de Pedro Sanchez.

El que no podem negar de moment però,  és que l’U d’octubre de 2017, es va produir un dels l’actes de auo-afirmació nacional  més important del nostre país.

Un 43% de la població censada va acudir a votar malgrat la tremenda repressió policial amb que va respondre el govern central presidit aleshores per Mariano Rajoy (M.R.). El resultat del referèndum no deixava lloc a cap dubte; el  90% dels votants van optar pel “si”, mentre que el “no” fregava el 8%, només un 1% va votar en blanc.

Els resultats del referèndum però al final no va servir per aconseguir la tant anhelada independència. Encara que el 27 d’octubre de 2017 el Parlament va celebrar un ple per proclamar unilateralment la independència de Catalunya del Estat Espanyol, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la posava immediatament en suspens després de fer la proclamació i uns minuts més tard el Senat espanyol aprovava aplicar l’article 155 de la constitució de 1978, que va comportar la destitució del govern de la Generalitat i convocar eleccions al parlament de Catalunya  dos mesos més tard.

Avui el panorama no és gaire engrescador, amb els líders sobiranistes empresonats o al exili, el govern central a precipitat al país a unes altres eleccions forçoses, unes eleccions que per la majoria de forces independentistes haurien de tenir caire plebiscitari, però la realitat és més complexa, ja que les tres principals forces sobiranistes tenen enormes discrepàncies entre elles i sembla impossible poder pactar un full de ruta conjunt, així que ens trobem enmig d’un nou repte per construir el nostre futur, però amb moltes d’incerteses en l'horitzó més immediat.

___________________________________