diumenge, 21 de juny del 2015

PACO IBAÑEZ



Paco Ibáñez va omplir divendres passat la (a)phònica de Banyoles amb la poesia de sempre i la seva prosa combativa.
  Miguel Hernández, Gongora, Blás de Otero,  Lorca, León Felipe, Goytisolo, Quevedo Espriu...hi van ser presents a través de la veu i la música de l’artista.
 Paco Ibáñez ha sabut musicar i interpretar com ningú els poetes clàssics que  sempre sonen nous en la veu trencada del cantant, que s’autodefineix com Catalano-Vasco-Francés.
Paco Ibáñez va començar el seu recital fent una defensa aferrissada de les diferents llengües que és parlen a la “Península Ibèrica” i que molts volen amagar, va dir.
Se li va resistir però, el poema Barques de paper de Salvador Espriu, perquè malgrat que és un idioma que adora, diu que sempre se li ha resistit.
Paco Ibáñez va interpretar temes també en francès, en gallec, i en l’euskera en un recital emotiu i intimista de quasi dues hores i buscant sovint la complicitat del públic que és sabia la majoria de cançons.
El símbol més significatiu de la resistència antifranquista, va fer un dur atac contra la invasió de la cultura anglosaxona, mostrant sense embuts la seva aversió a tot allò que soni anglès. No va parar de  recalcar (sobre tot, dirigint-se a la gent jove), que no és deixi alinear per aquesta corrent tant potent o pel futbol, que la única cosa que pretenen és que no pensem i obeïm.

©_Lluís Serrat/2015