dimarts, 14 de febrer del 2023

XI PREMIS RAHOLA DE COMUNICACIÓ LOCAL

SER "FATXA" ESTÀ DE MODA.


Així de contundent es manifestava ahir la periodista i escriptora, Alba Sidera, durant la conversa que va mantenir amb el periodista Salvador Garcia-Arbós dins la Setmana dels Rahola.

Sidera és especialista en l’estudi d’els moviments d’extrema dreta i analista política.

 La periodista va explicar que és va sorprendre molt, quan va descobrir que els fatxes ja no eren gent gran, amb bigotet i clenxinats, sinó gent que no aparentava per res tenir aquesta ideologia i que a més, hi havia gent molt jove dins d'aquests moviments.



Sidera diu que hi ha molta gent que ja no s’amaga de ser fatxa, al contrari, en presumeixen de la seva fatxenderia, exhibint la seva simbologia i els seus mites i que ho viuen com una qüestió contracultural, “antiestablishment”. En aquest context els moviments d’esquerra s’han vist sorpresos, sobrepassats i s’han quedat aturats en el discurs, mentre que l’extrema dreta s’ha apropiat del seu llenguatge i de la seva manera d'actuar.

La periodista va explicar que això és una conseqüència de que poc a poc s’han anat blanquejant aquests moviments ultres amb falsos discursos i amb l’ajuda d’un sector molt important de la premsa. Així han aconseguit tenir ressò mediàtic i veu quan encara no eren res. L’extrema dreta ha aprofitat això per arribar al poder i ara ja és molt difícil revertir-ho.



Alba Sidera es va esplaiar sobre tot en el cas d’Itàlia,  on l’extrema dreta a ha acabat governant.  Va advertir que el fenomen de Giorgia Meloni és un fenomen a tenir molt amb compte per les conseqüències que pot tenir per Europa. Va acabar dient que a Catalunya el moviment d'extrema dreta és insignificant avui dia.

 Dijous 16 de febrer a les 18 h, Conversa amb Eloi Vila.

A l'Auditori Enric Mirambell i Belloc de la Biblioteca Pública Carles Rahola

Per assistir a l’acte cal inscripció prèvia: https://bit.ly/16evila

___________________________________