dimarts, 7 de febrer del 2023

XI PREMIS RAHOLA DE COMUNICACIÓ LOCAL

 

“Hauriem d’evitar criminalitzar la societat i la cultura russa”


De la xerrada d’ahir entre la periodista i editora Marta Costapau i el premiat periodista de la televisió pública catalana i corresponsal de guerra a Ucraïna, Manel Elies, en destacaria un parell o tres de coses; la primera, q
ue hauríem d’evitar sobre tot discriminar o criminalitzar la societat i la cultura russa, de fet, jo mai parlo de Rússia ni dels russos, quan escric sobre el conflicte, sinó de Putin o del Kremlin, va puntualitzar. Que no està gens d’acord que es suspenguin obres d’autors russos només pel fet ser-ho, lligant-ho amb el que està succeint a Ucraïna. Trobo que això és una gran equivocació, va puntualitzar el periodista durant la conversa. i que Vladímir Vladímirovich Putin, és el culpable de tots els mals.



Enmig d’una gran expectació i l’aula magna de la Casa de Cultura plena a vessar,  Elies va intentar des del dolor, explicar-nos el complicat laberint rus fugint dels tòpics i dels estereotips.  

Mentre Elies anava avançant en el seu relat, jo que tinc una edat, cada cop em trobava més immers en el laberint de la guerra freda, allà a mitjans dels anys seixanta, doncs no sembla que hagi canviat gaire res.

“Si aquí els polítics temen els periodistes a Rússia els periodistes temen els polítics” va sentencià  mentre explicava que no pots confiar mai en la versió oficial a Rússia, perquè és sempre interessada i gens fiable.

De les causes que han ocasionat la crisi del Donbass, va passar de puntetes sobre  l'Euromaidan, va evitar parlar de la  massacre d'Odessa i dels acords de Minsk. Sobre la fi del guerra entre Rússia i Ucraïna no es va atrevir a fer cap mena de pronòstic. Va afirmar això sí, que ara la NATO està més forta que mai i que a ell no li sembla que a EE UU el conflicte li afecti massa.

Vistes així les coses, totes les respostes semblen estar surant en l'aire i que el laberint rus és molt més difícil de desentrellar del que sembla.



Elies va reflexionar sobre els 20 milions de persones que Rússia va perdre en la segona guerra mundial i és va fer la pregunta;  que no pot passar ara¿?.

Na. Rússia va perdre 26 milions de persones combatent i derrotant el nazisme que aterria Europa el temps que va durar la segona guerra mundial. Les víctimes de l’holocaust nazi s’estimen en 17 milions de persones, 7 milions d’aquests assassinats, eren ciutadans soviètics.

La propera conversa serà amb Alba Sidera i el periodista Salvador Garcia-Arbós. Alba Sidera fa una quinzena d’anys que viu a Roma i està especialitzada en l’estudi de l’extrema dreta i l’anàlisi política.

L'acte serà el proper dilluns 13 de febrer a les 18 h, a l’Auditori Enric Mirambell i Belloc de la Biblioteca Pública Carles Rahola.

______________________________