dimarts, 7 de febrer de 2023

XI PREMIS RAHOLA DE COMUNICACIÓ LOCAL

 

“Hauriem d’evitar criminalitzar la societat i la cultura russa”


De la xerrada d’ahir entre la periodista i editora Marta Costapau i el premiat periodista de la televisió pública catalana i corresponsal de guerra a Ucraïna, Manel Elies, en destacaria un parell o tres de coses; la primera, q
ue hauríem d’evitar sobre tot discriminar o criminalitzar la societat i la cultura russa, de fet, jo mai parlo de Rússia ni dels russos, quan escric sobre el conflicte, sinó de Putin o del Kremlin, va puntualitzar. Que no està gens d’acord que es suspenguin obres d’autors russos només pel fet ser-ho, lligant-ho amb el que està succeint a Ucraïna. Trobo que això és una gran equivocació, va puntualitzar el periodista durant la conversa. i que Vladímir Vladímirovich Putin, és el culpable de tots els mals.Enmig d’una gran expectació i l’aula magna de la Casa de Cultura plena a vessar,  Elies va intentar des del dolor, explicar-nos el complicat laberint rus fugint dels tòpics i dels estereotips.  

Mentre Elies anava avançant en el seu relat, jo que tinc una edat, cada cop em trobava més immers en el laberint de la guerra freda, allà a mitjans dels anys seixanta, doncs no sembla que hagi canviat gaire res.

“Si aquí els polítics temen els periodistes a Rússia els periodistes temen els polítics” va sentencià  mentre explicava que no pots confiar mai en la versió oficial a Rússia, perquè és sempre interessada i gens fiable.

De les causes que han ocasionat la crisi del Donbass, va passar de puntetes sobre  l'Euromaidan, va evitar parlar de la  massacre d'Odessa i dels acords de Minsk. Sobre la fi del guerra entre Rússia i Ucraïna no es va atrevir a fer cap mena de pronòstic. Va afirmar això sí, que ara la NATO està més forta que mai i que a ell no li sembla que a EE UU el conflicte li afecti massa.

Vistes així les coses, totes les respostes semblen estar surant en l'aire i que el laberint rus és molt més difícil de desentrellar del que sembla.Elies va reflexionar sobre els 20 milions de persones que Rússia va perdre en la segona guerra mundial i és va fer la pregunta;  que no pot passar ara¿?.

Na. Rússia va perdre 26 milions de persones combatent i derrotant el nazisme que aterria Europa el temps que va durar la segona guerra mundial. Les víctimes de l’holocaust nazi s’estimen en 17 milions de persones, 7 milions d’aquests assassinats, eren ciutadans soviètics.

La propera conversa serà amb Alba Sidera i el periodista Salvador Garcia-Arbós. Alba Sidera fa una quinzena d’anys que viu a Roma i està especialitzada en l’estudi de l’extrema dreta i l’anàlisi política.

L'acte serà el proper dilluns 13 de febrer a les 18 h, a l’Auditori Enric Mirambell i Belloc de la Biblioteca Pública Carles Rahola.

______________________________